Als je thuis of in een aparte ruimte je eigen muziekstudio hebt gebouwd, dan is het meteen veel gemakkelijker om muziek met een goede kwaliteit op te nemen en te mixen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je die muziekstudio op de correcte manier inricht. Hier lees je daar meer over!

De beste tips voor een goede inrichting van je muziekstudio

1. Label alle kabels in je studio

Een van de beste dingen die je kunt doen om meer overzicht te hebben op je muziekstudio is alle kabels labelen. Doordat je elke afzonderlijke kabel een sticker geeft met een naam is het veel gemakkelijker om te weten welke kabels je eventueel moet loskoppelen, vervangen of gebruiken.

Hierdoor bespaar je jezelf heel wat denk- en zoekwerk, waardoor muziek maken natuurlijk gewoon een stuk aangenamer wordt. Om nog maar te zwijgen van de technische problemen die je op die manier kunt voorkomen.

2. Plaats luidsprekers niet in de hoeken van de ruimte

Bij het produceren, opnemen en mixen van muziek is de akoestiek natuurlijk essentieel. Er zijn heel wat verschillende zaken die je kunt doen om de geluidskwaliteit en de resonantie in de ruimte te verbeteren. Zo is het belangrijk dat je de luidsprekers die je gebruikt op de juiste positie plaatst.

Hierbij kies je beter voor een iets centralere positie, omdat luidsprekers in de hoeken die tegen de muur staan al snel zorgen voor een té zware bas. En dat is bij enkel genre de bedoeling. Het is misschien verleidelijk om je luidsprekers en woofers tegen de muur te zetten om plaats te besparen, maar het komt de kwaliteit van je opname en playback in elk geval niet ten goede.

3. Investeer in een goede synthesizer

Welk soort muziek je ook speelt of mixt en welke instrumenten je daarvoor ook nodig hebt, een goede synthesizer is een onmisbaar element. Dankzij een digitaal keyboard is het zoveel gemakkelijker om akkoorden en melodieën in te spelen in je DAW, zoals bijvoorbeeld Logic Pro. Daarbij geeft een goede synthesizer je ook de mogelijkheid om verschillende soorten geluiden te combineren.

Voor een betrouwbaar model betaal je doorgaans dan wel heel wat geld, uiteindelijk zal dat ook te merken zijn aan de kwaliteit van je opnames. Als muziek écht je passie is, dan is het die investering meer dan waard.