Live een optreden geven, dat is een ervaring op zich en als band of solo muzikant wil je daar ongetwijfeld het beste van maken. Er zijn natuurlijk heel wat zaken waar je op moet letten als je een live performance geeft. Wil je een betere live sound tijdens zo’n optreden? Gebruik dan zeker onderstaande tips!

Je live sound verbeteren? Dat doe je zo

1. Oefen vaker live

Als je wilt dat je live sound tijdens een optreden optimaal is en professioneel klinkt, dan is het alvast een goed idee om regelmatig in een live setting te oefenen. Hoe vaker je dat doet, hoe beter het beeld dat je hebt op de balans tussen de verschillende instrumenten, de invloed van bepaalde effecten en de impact van het verschil in akoestiek op de sound als geheel.

Op basis daarvan kan je dan ook de nodige aanpassingen maken, zodat het geluid op je optreden beter is. Beter dan die aanpassingen tijdens de laatste soundcheck te moeten doen, en alle stress die daarbij komt kijken.

2. Informeer de geluidstechnicus

Als band werk je voor een live optreden altijd samen met een geluidstechnicus, dus het is erg belangrijk dat deze weet welk soort sound je wilt creëren. Muziek is immers een subjectief gegeven; de kans dat die technicus er zijn eigen draai aan geeft is relatief groot.

Geef een duidelijk overzicht van welke sound je wilt verkrijgen, zodat de technicus precies weet wat hij moet vermijden. Het resultaat is dat je muziek niet enkel professioneler klinkt, maar ook precies zo klinkt zoals jij het wilt.

3. Gebruik je soundcheck optimaal

Tijd is vaak schaars bij het inplannen van een optreden, dus het is belangrijk dat je de tijd die je wél hebt zo goed mogelijk gebruikt. Zorg dat iedereen voor de soundcheck op tijd is zodat je eventuele moeilijkheden tijdig het hoofd biedt.

Laat de zanger genoeg T- en S-klanken maken voor een goede inschatting van de feedback en houd gitaren tijdens pauzes altijd op het podium. Zo passen deze zich beter aan aan het verschil in temperatuur. Allemaal tips die je helpen om de kwaliteit van je live sound te verbeteren!